Venit pasiv din apartament de închiriat vs. spălătorie auto self-service
Atunci când te gândești să demarezi o afacere sau să faci o investiție financiară de regulă scopul final este să faci profit și să nu rămâi cu datorii. Înțelegerea și punerea în practică a diferitelor tipuri de investiții, care să reprezinte surse de venit pasiv, este cheia spre o afacere de succes.
Dar trebuie avut în vedere că investiția se aseamănă cu jocurile de noroc, din cauza mizei și a riscului. Făcând o alegere rapidă, fără a fi luat în considerare mediul real de afaceri, informațiile despre piață, concurență, nevoile clienților, riscuri și oportunități investiția poate deveni ușor una nerentabilă.
Apartament de închiriat, risc ca la jocul de noroc
Una dintre cele mai utilizate metode, în România, de a genera venit pasiv este achiziționarea unui apartament care mai apoi să fie închiriat. În cât timp se recuperează investiția într-un apartament dat spre închiriere? Studii recente arată că investiția se recuperează în funcție de zona și tipul apartamentului. Iar pentru un apartament cu 2 camere investiția se recuperează într-un termen de 10-15 ani, dacă este închiriat constant.
Doar că acest business are avantaje și dezavantaje. Investiția imobiliară fără un management bun al chiriașilor nu are șanse să aducă profituri frumoase. Trebuie ținut cont de chiriașul care poate nu se mulțumește cu orice, are nevoie de anumite condiții și este dispus să dea mai mulți bani iar pentru a ajunge la acest nivel proprietarul trebuie să acopere cerințele pentru a-și recupera investiția.
Apoi apare și reversul medaliei. Pot să apară chiriași rău platnici care întârzie cu chiria sau, mai mult, ”uită” să plătească cheltuielile de întreținere și facturile pentru utilități. În cel mai rău caz, dacă părăsesc apartamentul fără să plătească lasă proprietarul apartamentului cu paguba și durează ceva timp și energie consumată până când acesta își recuperează datoriile. Apoi, poate dura ceva până sunt găsiți noi chiriași și în timpul acesta facturile pentru utilități și întreținere trebuie plătite. Cum spuneam, poate fi ca la jocurile de noroc, riști și câștigi sau mai și pierzi.
Spălătoria auto self-service, amortizare rapidă a investiției
O altă oportunitate de venit pasiv, în ultimii ani, în România, o reprezintă investiția într-o spălătorie auto self-service. Este un business care are multiple avantaje. Pentru început, dacă deții un teren într-o zonă a orașului intens circulată, ce poate fi valorificat pentru construcția unei spălătorii auto self-service te poți considera o persoană foarte norocoasă.
Dacă nu, ești nevoit să identifici locația într-o zonă cu un drum circulat, un cartier, lângă un parc industrial ori centru comercial. Ulterior, identifici producătorul de tehnologie/instalație de spălare sau furnizorul care să fie colaboratorul tău pe o perioadă îndelungată.
Investiția într-o spălătorie auto self-service se recuperează în circa 3-4 ani, are o capacitate ridicată de generare de profit, 40-50%, deoarece nu există creanțe neîncasate și probleme de cash-flow. Clientul plătește pe loc înainte să își spele mașina. Și nu se pune problema să nu mai existe clienți deoarece atâta timp cât oamenii se vor deplasa cu mașina, acestea vor trebui să fie spălate la un moment dat.
Prin urmare, deși ambele business-uri sunt de viitor, deoarece oamenii mereu vor avea nevoie unde să locuiască, dar și să își spele mașina, investiția într-o afacere ce comportă riscuri reduse este mult mai rentabilă. Și dacă te-am convins să optezi pentru o spălătorie auto self-service, echipa EHRLE te poate ajuta cu întreaga operațiune pentru punerea în funcțiune a spălătoriei, de la identificare locație, consultanță, furnizare și instalare echipamente, detergenți, marketing, service etc, astfel încât să începi cu dreptul în business.