Ce îi învață criza pe investitori

Se spune că marile averi se fac în criză, atunci se plantează semințele prosperității. Criza este o perioadă în care nivelul de trai se înrăutățește, scade consumul, cererea de produse, de servicii, producția, veniturile și crește șomajul. Însă investitorii inteligenți învață să fie precauți, să gândească pe termen lung, să nu renunțe ușor și chiar au făcut bani și în vremuri tulburi. De regulă, în perioadele de prosperitate oamenii tind să uite de apariția crizelor și neglijează frecvent conceperea de mecanisme de gestiune a crizei. Însă ce i-au învățat crizele financiare pe investitori, de-a lungul timpului? Să fie deschiși spre mai multe surse de venit, să economisească, să se cunoască mai bine ca investitor, să facă investiții pe termen mediu și lung, să cunoască noțiunile de risc etc. Haideți să detaliem puțin și să vedem de ce o anumită investiție poate să supraviețuiască în perioade de criză și să aducă profit. 

Portofoliu diversificat

Pentru investitori criza atrage după sine și câteva lecții, mulți dintre ei au învățat că un portofoliu diversificat le aduce mai mult succes, În plină criză economică, urmată pandemiei cu noul coronavirus, la fel ca în criza din 2008, se dovedește că cei care au mai multe surse de venit sau un venit pasiv au de câștigat. Fie că investești și în imobiliare, în spălătorii auto self-service, un domeniu în expansiune în România, de altfel, ideea este să dezvolți un business din care să ai de câștigat fără prea mult efort și cheltuieli suplimentare. Spre exemplu, compania EHRLE a dovedit că, în timp, tradiția și experiența dezvoltată au contribuit considerabil la succesul spălătoriilor auto self-service EHRLE, dezvoltate în diferite colțuri ale lumii. Este un business de succes, validat de piață, în care tradiția, inovația și experiența au contribuit și contribuie, în continuare, la atingerea succesului.

Investiții pe termen mediu și lung

Investitorii își fac planuri pentru un orizont investițional de lungă durată, mai mare de un an. Sunt mai profitabile și fără stres, dar și mai sigure în fața inflației aflate în creștere. O investiție pe termen lung oferă investitorului șansa de a-și maximiza revenirea pe o perioadă de X ani, în loc să aducă un randament ridicat în câțiva ani. Un exemplu de investiție pe termen lung, spălătoria auto self-service Ehrle. Riscul asociat unei astfel de investiții este unul scăzut, în perioada de criză spălătoria nefiind afectată de cursul valutar, spre exemplu, de scăderea pieței bursiere, de cotațiile de preț pentru carburanți etc. Este de amintit faptul că cererea pentru spălarea mașinilor de către clienți este în creștere, plata se face pe loc și astfel nu există creanțe neîncasate și probleme de cash-flow. 

Investițiile pe termen mediu și lung, timpul, calmul, răbdarea și un orizont investițional mai mare sunt de ajutor pentru a nu marca doar profituri mici.

Economia de bani

Ei bine, dacă în perioada de prosperitate investitorul nu s-a gândit să investească, este bine să înceapă și acum, în  perioada de criză, deși banii ce-i va pune deoparte sunt mult mai puțini. Este nevoie doar de o schimbare a gândirii și o abordare mai rațională cu perspective pe termen mediu și lung. Iar dacă până acum a investit, sfatul este să continue, însă să fie cu atenție cum și unde direcționează economiile.

Prudența în afaceri

Unii investitori au învățat pe prorpia piele ce înseamnă să fie prudenți înainte să se arunce, să investească pe piață. Este bine în anumite afaceri să arunci un ochi, să vezi ce se întâmplă pe piețele externe, să fii cu mai multă băgare de seamă la datele de macroeconomie. Un alt aspect ce ține de prudență este să nu investești în baza unor zvonuri. Vezi de ce să investești, cine vinde, de ce. O investiție înseamnă o sumă mare de bani, adică un risc din punct de vedere al banilor, dar și al timpului în ceea ce privește recuperarea banilor. 

În cazul spălătoriilor auto self-service Ehrle, business-ul reprezintă un venit sigur și pasiv, cu capacitate de generare profit de 40-60%, cu o recuperare avantajoasă a investiției în aproximaiv 3-4 ani, dar există și cazuri când s-a recuperat în 1,5-2 ani, fiind un domeniu mult mai avantajos decât multe altele.

Ești convins/ă că o investiție pe termen lung într-o spălătorie auto self-service Ehrle este cea mai bună decizie luată? Te așteptăm alături de echipa Ehrle pentru a-ți arăta de ce este un business sigur, de viitor, în care merită să investești și în timp de criză.