Ghid util de spălare la spălătoriile auto self service EHRLE

Spălătoriile auto self-service EHRLE au multiple avantaje comparativ cu alte spălătorii, motiv pentru care sunt recomandate și de vloggerul Gabriel Nica, realizator al podcast-ului Cu și Despre mașini. Află din interviul următor care sunt avantajele, totul cuprins într-un ghid prezentat amănunțit, pas cu pas.

 

Spălătoriile auto self-service au început să apară tot mai des în jurul nostru. Este un lucru bun?

Gabriel Nica: Este un lucru bun pentru că aceste spălătorii au câteva avantaje față de spălătoria clasică pe care o știm noi. Dacă este să faci o comparație cu vestul Europei vei observa că în partea aceea nu prea sunt spălătorii cum avem noi, spălătorii manuale le-aș numi eu.

Spălătoriile self service au multe avantaje, cele mai multe sau cred că toate au program non stop, deci te poți duce să speli mașina când vrei tu. Durează să o speli undeva în medie 10 minute și mai puțin de 10 minute, depinde de cât de murdară este mașina, cum vrei tu să o speli și la ce tip de stație self service vrei să te duci. Al treilea avantaj este că o poți spăla singur și poți să insiști pe anumite zone sau nu. Spălătoriile self service au început să crească ca număr, ai o varietate foarte mare și, bineînțeles, și aici există câteva elemente la care trebuie să te uiți și care diferențiază spălătoriile între ele. Eu de ceva timp îmi spăl mașina la spălătoriile EHRLE. EHRLE probabil este printre puținii, dacă nu singurul producător de spălătorii self service, care are o tradiție foarte lungă în spate. Și eu, de obicei când îmi aleg un partener, o companie cu care lucrez, mă uit să aibă expertiză pe respectivul domeniu.

Este important de subliniat că toate produsele lor sunt făcute în Germania și apoi exportate către partenerii lor. Toate elementele sunt făcute în Germania și apoi asamblate unde este nevoie să se asambleze spălătoria. Au toate certificările necesare și asta contează pentru că multe dintre spălătorii nu au niciun fel de standard de calitate implementat.

 

Spuneați că există câteva elemente care diferențiază spălătoriile auto self service între ele. Din punctul dumneavoastră de vedere ce diferențează EHRLE?

Gabriel Nica: Dacă decideți să vă spălați mașina la Ehrle trebuie să știți că aici veți găsi patru programe de spălare. Unul dintre avantajele spălătoriilor EHRLE este că la programul de curățare se folosește apă caldă dedurizată împreună cu detergenți solizi cu microparticule. De ce este important să subliniez chestia asta? Pentru că programul de curățare este cel mai important, iei lancea și te apuci de dat jos jegul de pe mașină. În momentul în care folosești apă caldă aceasta permite detergentului să se dizolve cât mai ușor, iar apa dedurizată scapă de calcarul care ne mănâncă mașinile, caroseriile. În momentul în care se curăță cu apă dedurizată nu rămân acele urme albe la sfârșitul spălării. Aș intra puțin în detaliu aici pentru că este foarte important. Ați observat probabil dacă ați fost la spălătorii self service că multe dintre ele folosesc acea spumă tip frișcă. Acea spumă folosește un proces de curățare chimic. Practic, odată așezată pe mașină spuma aia folosește o reacție chimică pentru a da jos murdăria de pe ea. Dacă folosești un detergent cu microparticule ai câteva avantaje. În primul rând nu-ți atacă lacul mașinii și nu-ți atacă zonele expuse. Dacă ai o mică zonă cu rugină pe mașină e posibil ca soluția aceea chimică să o accentueze și chiar la unele spălătorii am văzut și panouri unde scrie clar că dacă ai probleme cu caroseria mașinii, cu lacul, o zonă mică de rugină, acestea pot fi amplificate de curățarea chimică. Dacă folosești o soluție de curățare cu detergent cu microparticule diferența este că ai parte de o curățare mecanică- o parte din particule sunt folosite de la început pentru a da jos murdăria, iar cealaltă parte sunt nișe particule microelastice, se atașează de murdărie și le dau jos într-un proces un pic mai lent. Dar este un proces mecanic spre deosebire de cel chimic, iar asta am spus protejează caroseria. Folosind apă caldă ai parte de o curățare mai bună pentru că știm cu toții, detergentul în apă caldă este ușor solubil. Iar asta poate să facă diferența la final pentru că procesul de curățare este mai rapid.

Cei de la EHRLE spun că în medie o spălare ar trebui să ia undeva la 7 minute și jumătate, din care undeva până la 4 minute ar trebui să le petreci folosind programul de curățare, apoi mai ai 3 minute la dispoziție pentru fiecare dintre celelalte trei programe. În primul rând ai nevoie de o clătire intermediară.

 

De ce este nevoie de această clătire intermediară? Cât de important este acest pas?

Gabriel Nica: Pentru că după această clătire vine programul de ceară și înainte să aplici ceara pe mașină este bine să te asiguri că ea este cât mai curată, deoarece odată aplicată ceara creează o peliculă care să protejeze mașina de diverși factori externi.  Această peliculă dacă prinde la rândule ei murdărie pe caroserie nu o să-și poată face treaba foarte bine. De aceea, după ce ai curățat mașina este bine să aplici o clătire intermediară. Un minut ar trebui să ajungă pentru a fi clătită repede mașina, iar apoi se poate trece la programul de ceară.

Este important acest program, eu obișnuiam să trec peste el pentru că oricum mașina se murdărește. Dar de când o folosesc am observat o chestie:  dacă folosești programul de tratare a lacului mașinii ulterior curățării mașina se va murdări mult mai greu, dar nu numai asta, ulterior când te vei întoarce la spălătorie îți va fi mai ușor să o speli. Am observat acest lucru folosind o perioadă mai lungă programul de ceară. Ai un avantaj la spălătoriile EHRLE pentru că plătești bani și cumperi timpul în care tu îți speli mașina și îți împarți cum vrei acest timp. Din 7-10 minute cât îți plătești poți să petreci o perioadă de timp să aplici și ceară, este practic inclus în preț.

Cei de la EHRLE spun că dacă tu faci programul complet cu toți cei patru pași, de două ori pe lună, între cele două spălări principale poți să te duci să faci niște spălări mai scurte, de exemplu cu o curățare rapidă și o apă osmozată ai terminat treaba, deci te costă și mai puțin și petreci și mai puțin la spălătorie.

Și ultimul pas pe care trebuie să îl faci este să folosești clătirea cu apă osmozată, care este o apă extrem de pură, foarte filtrată.

Ea, în momentul în care ți-ai curățat mașina, se asigură că tu nu mai ai impurități pe mașină. Acesta este un pas cheie, după părerea mea.

Eu am încercat să folosesc spălătoriile self service acum mult timp, înainte să își ia atât de mult avânt, dar eram întotdeauna dezamăgit din două motive: nu înțelegeam cum să folosesc pașii corect și nu foloseam clătirea cu apă osmozată.

De fiecare dată eram dezamăgit de faptul că după ce plecam de la spălătorie în timp ce se usca mașina rămâneau tot felul de dâre pe ea și consideram că practic am cheltuit banii degeaba pentru că mașina oricum arăta murdară. Dar clătirea cu apă osmozată îți permite să-ți usuci mașina din mers fără niciun efort, fără să rămână urme pe ea.

Pe lângă apa osmozată ai și un aditiv de uscare care se asigură că stropii de apă sunt adunați în bucăți din ce în ce mai mari și se scurg mai repede de pe mașină și chiar am observat că funcționează.