Ce efect are inflația asupra investițiilor

Ai observat că plătești mai mult pentru achiziționarea alimentelor, plinul la combustibil, factura la curent, gaz sau apă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut? Practic, cu aceiași bani, cu care anul trecut cumpărai mai mult, anul acesta cumperi mai puțin. Când banii se depreciază așa de mult, prețurile cresc, cererea este mare și oferta scăzută apare inflația.

În luna august 2022, potrivit Institutului Național de Statistică, în România rata inflației, comparativ cu luna iulie 2022 a fost de 15,3%. Prețurile mărfurilor alimentare a crescut cu 18,22%, a celor nealimentare cu 15,98%, iar tarifele serviciilor s-au mărit cu 8,26%, în principal la apă, canal, salubritate.

Ce este inflația?

Inflația reprezintă acel element care depreciază moneda în timp. Este declanșată de factori multiplii:

  • creșterea ofertei monetare – rezervele de bani,
  • cererea excesivă din partea populației pentru anumite bunuri și servicii,
  • creșterea costului pentru producția anumitor bunuri,
  • datoria națională- în acest caz ori vor crește impozitele ori se vor imprima mai mulți bani pentru a se plăti datoria,
  • creșterea salariilor-populația va tinde să cheltuiască mai mult, cererea va fi mai mare, companiile vor majora prețurile,
  • rata de schimb -în cazul deprecierii monedei bunurile achiziționate din afara țării vor fi mult mai scumpe pentru consumatorii din țară, iar cele autohtone se vor ieftini.

Ce efecte produce inflația în economie?

În primul rând va duce la o scădere a puterii de cumpărare, coșul de cumpărături al populației va fi afectat, se va cheltui mai puțin pe anumite produse, se va recurge la economii atât din partea populației cât și a companiilor, se va deprecia moneda națională.

Când este în creștere, inflația reduce constant puterea de cumpărare a banilor, provoacă slăbirea economiei unei țări, crește inegalitatea socială, afectează puterea de cumpărare și economiile strânse în timp.

Pandemia a afectat mult modul de lucru și de trai, consumatorii achiziționează mai multe electronice și produse de îmbunătățire a locuințelor, mai multe decât estimaseră companiile că vor produce. Anumite componente, cum sunt semiconductorii sunt greu de obținut, prin urmare companiile nu mai țin ritmul cu dorința populației de a achiziționa bunuri, produse și, ca atare cresc prețurile.

La nivel mondial există o penurie de combustibil, o criză a gazelor declanșată de războiul din Ucraina. Toate acestea au devenit mai scumpe, iar alături de cererea crescută din partea populației și a  industriei, majorarea de preț este și mai semnificativă și joacă un rol esențial pentru inflația globală.

Ce este de făcut în astfel de situații? Ne punem la adăpostul economiilor existente sau facem pași, în continuare?

Inflația are și o parte bună. Reprezintă o oportunitate pentru investitori. Pe timp de inflație ridicată este indicat să nu ne creștem cheltuielile, ci să ne gândim la crearea unui colac de salvare financiar, adică investiții sustenabile.

Soluții pentru investitori

Un investitor aflat la început de drum, dar nu numai, poate investi în fonduri mutuale listate la burse internaționale, imobiliare și aur, sau investiții pe termen lung, ce aduc venituri pasive. Acestea din urmă sunt cele mai sigure în fața inflației, cu condiția să nu fie din start pe randament real negativ. Un business pe termen lung, cu servicii de care oamenii sunt dependenți, indiferent de inflație este o spălătorie auto self-service, generatoare de venit pasiv pe termen lung.

Deschizând o spălătorie auto self service EHRLE vei avea un business care îți va permite să ai mult timp liber și profit ridicat, adică vei o avea o adevărată mașină de făcut bani. Iată de ce:

  • vei economisi costurile ridicate cu personalul. Fiind complet automată nu necesită personal permanent, lucru care te va scuti de bătăi de cap pentru angajarea personalului, de costuri salariale și multe taxe costisitoare;
  • rentabilitate ridicată și raport calitate-preț foarte bun. Capacitatea spălătoriei de a genera profit este de 40-50%, asigurând o siguranță materială/financiară. Recuperarea investiției este avantajoasă, realizându-se după 3-4 ani sau în unele cazuri chiar mai puțin. În plus, vei avea garanția calității, deoarece echipamentele Ehrle vor fi de excepție și peste 10 ani datorită calității și încrederii germane și nici întreținerea lor nu va fi prea mare, deoarece nu necesită prea multe reparații, funcționarea lor fiind foarte sigură.

Pentru orice detalii, sfaturi și asistență despre investiția în spălătoria auto self-service EHRLE, contactează echipa EHRLE care îți va pune la dispoziție întreaga experiență și expertiză dezvoltată de-a lungul timpului, pentru a te ajuta să dezvolți un business de succes.