Principii pentru a investi în siguranță pe termen lung

Orice decizie pe care o iei cu banii tăi, chiar dacă nu investești, este o decizie ce implică riscuri și câștiguri. Dacă nu investești riști ca banii tăi de astăzi să aibă mai puțină valoare în viitor din cauza inflației. Desigur, poate exista frica de a investi din cauza riscului de a izbucni o nouă criză financiară. Dar istoria ne-a arătat că va exista întotdeauna o criză financiară și o nouă redresare economică. Fiecare criză are o cauză diferită și se simte diferit, dar piața este orientată spre viitor și mereu oferă un randament pozitiv odată ce lucrurile se reglează. Stabilitatea financiară vine din modul în care alegi să investești banii și de respectarea unor principii de management financiar realist, solid, bazat pe eficiență.

Constituie un fond de urgență

Primul și cel mai important pas către investiție este economisirea. Întotdeauna există o tentație de a cheltui atunci când există niște bani în plus. Poți păstra, în schimb, acești bani ”în plus” și să-i aloci către un capitol bugetar, numit fond de urgență, care ar trebui să acopere cel puțin 3-6 salarii. Există o vorbă în popor ”să ai bani albi strânși pentru zile negre”.

Înainte de a face o investiție trebuie să te asiguri că ai pus deoparte un fond de rezervă, aceștia fiind bani la care poți apela atunci când apare un eveniment neașteptat. Este o plasă de siguranță pentru atunci când ți-au scăzut veniturile sau rămâi fără sursa de venit, până ce vei găsi o soluție de a avea noi venituri sau a le suplimenta pe cele existente

Având banii din fondul de urgență nu vei fi pus/ă să retragi sumele investite pentru a acoperi cheltuielile sau să te împrumuți de oriunde și foarte scump. 

Investește în ceva ce înțelegi

Este una dintre principalele reguli ale investițiilor și unul dintre principiile cheie ale lui Warren Buffett, celebru investitor din SUA, considerat al doilea în lista celor mai bogați oameni din lume, în anul 2017. Este upranumit și Oracolul din Omaha, datorită înțelepciunii de care a dat dovadă în investițiile făcute de-a lungul timpului. Înainte de a se orienta spre investiția către o anumită companie întotdeauna făcea o analiză minuțioasă pentru a știi despre ce este vorba. Având această înțelegere, considera că va fi mult mai ușor să cunoști potențialul companiei și produsul sau serviciul oferit de aceasta. 

Odată ce vei înțelege mecanismele de funcționare ale business-ului în care vrei să investești, adică timpul, strategia investițională, gradul de risc, vei putea să te simți confortabil și să depășești perioadele de volatilitate. 

Investește continuu

În perioada de creștere accelerată a prețurilor, cuprins de panică, există tentația de a scădea sau chiar opri investiția. Însă cine nu riscă nu câștigă. Profită de puterea randamentului compus. Investește cât mai devreme pentru că timpul va acționa în favoarea ta. Albert Einstein spunea că dobânda compusă este a opta minune a lumii, insistând pe faptul că doar cine o înțelege va câștiga din investiții. Dobânda compusă reprezintă dobânda obținută la sfârșitul unei perioade, la care se adaugă profitul la suma investită inițial și repetarea continuă a acestui proces. 

Diversifică, ”nu pune toate ouăle într-un singur coș”

Investind toți banii într-o singură direcție, la un moment dat există riscul să devii vulnerabil. Pentru a micșora riscul investițional și a avea surse diferite de venit este bine ca investiția să se facă în diferite instrumente. Existând un portofoliu diversificat de investiții, investițiile cu randament pozitiv le vor contrabalansa pe cele ce se prăbușesc.

Nu ceda în fața obstacolelor

Nimeni nu pornește la drum cu un plan pentru a eșua, dar de multe ori oamenii lasă obstacolele să se interpună în calea succesului lor. Să conduci o afacere nu este ușor, dar având o mentalitate de învingător poți să te concentrezi cu calm pe obiectivul tău, pe traiectoria investițiilor tale, în ciuda scăderile pe burse, intervenite ca urmare a evenimentelor geopolitice, a mișcării piețelor. Folosește poveștile de succes ale oamenilor care au eșuat în drumul lor spre succes pentru a te inspira și motiva. Eșecul nu trebuie privit ca pe ceva rău, ci ca pe o treaptă în evoluție. Dacă ești la început de drum și vrei să investești sau vrei să îți lărgești portofoliul de investiții un exemplu de business de viitor, cu venit pasiv, profit garantat și fără multe bătăi de cap este spălătoria auto self-service EHRLE. Apelează cu încredere la echipa EHRLE pentru mai multe informații și participă la prezentările practice My EHRLE CarWash. Aici, personalul experimentat va oferi detalii despre realizarea și operarea unei spălătorii auto self-service Ehrle. Astfel, vei cunoaște mai bine afacerea și vei știi și ce presupune investiția, pe termen lung, atât ca efort financiar, cât și riscuri și câștiguri.