Ce beneficii aduce stabilirea unui plan financiar

Unul dintre cele mai importante elemente ale unui plan de afaceri este, fără îndoială, planul financiar, un document ce stabilește fundamentele economice care permit unei afaceri să fie viabilă și stabilește obiective pe termen scurt și lung, precum și situația financiară actuală a companiei.

Planul financiar îți permite să cunoști situația financiară a companiei precum și să planifici managementul resurselor pentru a o face viabilă. 

Un plan financiar trebuie să includă bilanțul companiei, planul de finanțare, fluxul de numerar, prognoza veniturilor și a cheltuielilor, analiza pragului de rentabilitate, analiza de risc etc. 

Beneficiile aplicării unui plan financiar

De ce este important să creezi un plan economico-financiar pentru afacerea ta? Deoarece îți permite să ai așteptări realiste de la proiectul tău, astfel încât să poți lua deciziile care să te ajute să îți atingi obiectivele.

Stabilirea unui buget pentru o mai bună gestionare a fluxului de bani

Lunar există tendința de a se cheltui mai mult decât se încasează. Cumpărarea impulsivă și lipsa unui buget pentru cheltuieli duc la crearea unor probleme pe termen lung.

O mai bună gestionare a datoriilor

Este ușor să fie luate împrumuturi și există o satisfacție de moment, dar pe termen lung poate deveni o corvoadă, ce deteriorează sănătatea financiară. Un plan financiar va ajuta gestionarea fluxului de bani astfel încât să fie atinse și celelalte obiective financiare.

O eficientizare a investițiilor

Investițiile sunt necesare, însă nu făcute haotic. O analiză adecvată pe baza unor nevoi, a unor cercetări cu privire la produsele financiare, o înțelegere a riscurilor implicate, va duce la investiții consolidate, cu avantaje pe termen mediu și lung.

Stabilirea nivelului necesar de asigurări

Evenimentele neprevăzute te pot lua prin surprindere și pe nepregătite, iar asigurarea este o metodă de reducere a pierderilor sau efectelor provocate de acestea. Dar este de preferat să fie făcută o analiză atentă a propriilor nevoi, să fie stabilit un plan financiar cu venituri și cheltuieli și obiective care să stabilească ce tip de asigurări se potrivesc cel mai bine.

Putem stabili obiective și ne arată cât putem economisi

Deși cunoaștem direcția spre care ne îndreptăm, de cele mai multe ori este foarte ușor să ne abatem de la calea stabilită când apare ceva ”ispititor”. Planul financiar ajută la definirea și măsurarea obiectivelor la anumite intervale de timp și să nu ne abatem de la ceea ce s-a stabilit inițial. Un plan financiar bine întocmit va indica dacă obiectivele sunt realizabile, ori dacă eforturile de a economisi sunt suficiente.

Avantajele specifice ale planificării financiare sunt:

·      Poți defini investiția inițială pe care trebuie să o faci pentru proiectul tău

·      Îți permite să evaluezi sursele de finanțare pe care urmează să le utilizezi

·      Poți face o prognoză a situației financiare a viitoarei afaceri

·      Este un ghid pentru luarea deciziilor 

·      Te ajută să minimizezi riscurile și să specifici costurile activității, atât la nivel operațional, cât și în management administrativ sau marketing

·      Îți oferă informații care te vor ajuta să dezvoltați strategii în diferite domenii pentru a-ți atinge obiectivele

·      Îți permite afișarea datelor reale pentru parteneri și potențiali investitori, astfel încât aceștia să aibă o idee despre rentabilitatea companiei.

Dacă ți-ai setat ca obiectiv înființarea unei spălătorii auto self-service Ehrle este bine să știi că totul va fi realizat în baza unui plan ce va cuprinde și partea de calcule detaliate privind costurile, veniturile, perioada de recuperare estimată, rentabilitatea, totul fiind inclus în sprijinul primit 100% pentru realizarea spălătoriei dorite din partea echipei Ehrle.